Wandelconcert zondagmiddag 4 oktober 2020 – De klank van Mitterreither en Zeeman

Dit concert wordt georganiseerd samen met de Dorpskerk ter gelegenheid van het 300 jarig jubileum van het Zeeman orgel.

We beginnen ’s middags 15.00 uur in onze Laurentiuskerk met een concertje dat door Ton van Eck wordt verzorgd. Met de werken die hij speelt zal hij ons – voor zover mogelijk – de klank van het Mitterreither-orgel (gebouwd eind 18e eeuw) voorschotelen. We verplaatsen ons daarna naar de Dorpskerk waar Herman Lodder ons met zijn programma trakteert op de klank van het Zeemansorgel. (gebouwd in 1720)

Jubileum “300 jaar Zeemans orgel in Voorschoten”

Op 3 november 2020 precies 300 jaar geleden is het door Jacobus Zeemans gebouwde hoofdorgel van de Dorpskerk in gebruik genomen.

Om dit 300-jarig jubileum te vieren worden er een aantal activiteiten georganiseerd in de maanden september t/m november 2020. De aftrap wordt verricht op 27 september door de internationaal bekende organist Leo van Doeselaar. Daarna volgen het wandelconcert op zondagmiddag 4 oktober (zie hierboven), op 18 oktober om 20:00 uur een orgel + film concert, en op 22 november om 20:00 uur een concert met vrouwenkoor Vox Clara. Op de echte verjaardag (3 november) wordt een lezing gehouden over 300 jaar kerkmuziek. De jeugd wordt de mogelijkheid geboden (18 november) een zogeheten “Doe-orgel” in elkaar te zetten na een educatieve les op één van de basisscholen en amateur-organisten kunnen op zaterdag 17 oktober onder begeleiding zelf een keer ervaren hoe het is om op een historisch instrument te spelen.