26 mei 2024 – Steven Knieriem en Anneke de Hoop (zang)

Programma

Pilgerchor aus Tannhäuser, Richard Wagner (1813 – 1883)
Bearbeitung für Orgel von Franz Liszt)

Panis Angelicus, César Franck (1822 – 1890)                                                         

Symphonie zu ‘Dante’s Divina Comedia’, Franz Liszt (1811 – 1886)
                Einleitung, Fuge und Magnificat

Mariä Wiegenlied, Op. 76, Max Reger (1873 – 1916)

Pauze

Wesendonck-Lieder, Richard Wagner (1813 – 1883)
Der Engel ⁃ Stehe still! ⁃ Im Treibhaus ⁃ Schmerzen ⁃ Träume

Agnes Luckemeyer was een Duitse dichteres en schrijfster (1828-1902). In 1848 trouwde ze met Otto Wiesendonck en ging verder door het leven als Mathilde Wesendonck. Ze bouwden een villa in de buurt van Zürich. Daar ontmoetten ze Wagner en zijn vrouw Minna die naar Zwitserland waren uitgeweken. De echtparen werden bevriend en Mathilde kreeg inzage in het libretto van Wagners nog onvoltooide opera Tristan en Isolde en schreef daarop een vijftal gedichten, die de componist op muziek zette en bekend zouden worden als de Wesendonck-Lieder. De muziek wijst vooruit naar de opera, waarin de Isolde figuur op Mathilde is geënt. Bij het schrijven van de muziek voor dit laatste werk was Wagners relatie met Mathilde Wesendonck inmiddels afgebroken: de onderschepping van een liefdesbrief van Wagner aan Mathilde door zijn vrouw Minna was daar in 1858 de aanleiding toe geweest. De affaire kostte de componist bovendien zijn huwelijk met Minna. Pogingen van Mathilde om andere gedichten van haar te laten toonzetten door Brahms, die ze in 1868 had leren kennen, mislukten.

Sopraan Anneke de Hoop (1998) rondde in 2024 haar bachelor klassieke zang af aan het conservatorium van Rotterdam bij bariton Henk Neven. Momenteel volgt ze lessen bij Margreet Honig en bereidt ze zich voor op een masteropleiding in het buitenland. Anneke deed mee in verschillende operaproducties; zo zong zij recentelijk in Saluzzo, Italië, de rol van Donna Elvira (Don Giovanni, Mozart). Daarnaast treedt zij regelmatig op met Opera Per Tutti, waar zij samen zong met onder anderen Marco Bakker. Ook het oratoriumrepertoire spreekt Anneke erg aan. Zo is zij te horen geweest als soliste in het Deutsches Requiem van Brahms, de Matthäuspassion van Bach en de Messiah van Händel.
Voor het conservatorium was Anneke verbonden aan de Academie Muzikaal Talent. In die tijd kreeg zij les van Charlotte Margiono en Wendy Roobol. Op het conservatorium kreeg ze regelmatig masterclasses van Marcel Reijans en Charlotte Riedijk.
Anneke heeft, gedurende haar bacheloropleiding voor klassieke zang, ook een opleiding kerkmuziek gevolgd aan het Rotterdams conservatorium bij Hanna Rijken en Arie Hoek. Als cantor is zij nu verbonden aan de Elandstraatkerk in Den Haag, en werkt zij daarnaast geregeld samen met predikanten in de PKN voor de totstandkoming van de zondagsvieringen.

Steven Knieriem (2001), geboren en getogen in Goes, was al op zeer jonge leeftijd gefascineerd door het orgel. Hij begon zijn orgelstudie op negenjarige leeftijd bij Jos Vogel aan de Zeeuwse Muziekschool. Ook volgde hij hier pianolessen bij Rien Balkenende. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium in Rotterdam, waar hij momenteel nog naast het hoofdvak orgel ook improvisatie studeert. Zijn uitvoeringen brachten hem op bekende locaties met beroemde orgels in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Hij speelde recitals in de St. Bavo Haarlem, Westerkerk Amsterdam, Laurenskerk Rotterdam, Grote Kerk Den Haag, de Dom in Paderborn, Marktkirche Wiesbaden, St. Peter und Paul, Ratingen, en in de St. Andreaskirche te Düsseldorf. Hij speelde Mahler’s 2de  Symphonie in het Auditorio Nacional de Música in Madrid. In november 2023 het Requiem van Fauré met de Philharmonie Zuidnederland. Hij voerde verder het Organ Concerto van Francis Poulenc uit samen met orkest. In 2021 bereikte hij de finale van het befaamde orgelconcours ‘St Albans International Organ Competition.’ Naast zijn werk als uitvoerend musicus houdt Steven zich ook bezig met componeren en arrangeren. Hij arrangeerde werken van componisten zoals Bach, Tchaikovsky, Dvořák en Franck. Hij studeert over een paar weken af aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Zie www.stevenknieriem.nl